Halk Müziğinde bir Amerikalı
Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü saz sanatçılarından Amerikalı Geoffrey Carvey, 9 yıl önce turist olarak geldiği ülkemizde dinlediği bir Halk Müziği parçasının hayatında dönüm noktası oluşturduğunu söyledi.
Yaklaşık 9 yıl önce Amerika’da kurulu bir düzeni olduğunu anlatan Geoffrey Carvey, orada best yaparak hayatını kazandığını söyledi. Carvey, yaptığı işi yoğun bir çalışma temposu içinde sürdürdüğünü söyleyerek, “O zaman stresli çalışma ortamından sıkıldığım için tatile çıkmaya karar verdim. Arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine de tatil için Türkiye’ye geldim” diye konuştu. 1986 yılında ülkemize geldiğini belirten Amerikalı müzisyen burada tesadüfen dinlediği Türk Halk Müziği’ne aşık olduğunu söyledi.
Türkiye’de 3 ay kaldıktan sonra tekrar Amerika’ya döndüğünü anlatan sanatçı, “Ülkeme döndükten sonra dinlediğim müzikten çok etkilendiğimi fark ettim. Bunun üzerine 1987 yılında tekrar Türkiye’ye döndüm” dedi. Türkiye’ye döndükten sonra THM ile olan macerasına kaldığı yerden devam ettiğini belirten Carvey, ilk Olarak Boğaziçi Müzik Cemiyeti’nde Türk Sanat Müziği eğitimi almaya başladığını belirtti. Amerikalı sanatçı, “Boğaziçi Müzik Cemiyeti’ne bir yıl kadar devam ettim, fakat Türk Sanat Müziği’nde aradığımı bulamadım. Bu yüzden cemiyeti bırakıp özel bir hocadan Türk Halk Müziği dersleri almaya başladım” dedi.
Türk Halk Müziği derslerinin de yaklaşık bir yıl sürdüğünü anlatan Geoffrey Carvey, kendisini Türkiye’ye bağlayan nedenlerden birisinin de burada durduğu sıcak dostluklar olduğunu belirtti. Yaklaşık altı yıl önce de bir arkadaşı aracılığıyla Bursa’ya geldiğini ve burada Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü’nde ders almaya başladığını söyleyen sanatçı, “Türkiye gezimin İstanbul’dan sonraki ikinci durağı Bursa oldu” diye konuştu. Carvey, Türkiye’de kaldığı süre içinde Türk Halk Müziği hakkında çeşitli araştırmalar yaptığını söyleyerek araştırmaları sonucunda Amerikan Halk Müziği ile Türk Halk Müziği’nin birçok ortak yönünün olduğunu farkına vardığını anlattı.
Kendi müziği ile Türk Halk Müziği’ni sentez yaptığını ve bu eserlerini Amerika’daki arkadaşlarına gönderdiğini belirten Carvey, “Temaları ve motifleri ile birbirine benzeyen bu güzel sentezi dünyaya tanıtmak istiyorum” diye konuştu. Amerikalı sanatçı ayrıca konservatuvarda Batı Müziği Solfeji dersi verdiğini ve öğrencilerine araştırmaları hakkında açıklamalar yaptığını söyledi. Carvey, Batı Müziği’nde gitar, piyano ve org gibi enstümanlar çaldığını bunun yanı sıra THM’de ise bağlama ve cura çaldığını ama bu daldaki bütün enstrümanlara ilgi duyduğunu da ifade etti.
Mehmet UZUN
(Resim) Enstrümanlara İlgi: Halk Müziği’nin bütün enstrümanlarının kendisini cezbettiğini anlatan Carvey özellikle tar, mey, zurna, cura ve bağlamanın ilgi duyduğu enstrümanların başında geldiğini belirtti.
(Resim) Bağlama Tutkusu: Amerikalı Geoffrey Carvey, Türk Halk Müziği’nin en önemli enstrümanlarından birisi olan bağlamayı çok sevdiğini belirterek, “Bağlama benim için bir tutku” diye konuştu.
(Resim) Bölüm Başkanı’ndan Destek: Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü Başkanı Rakibe Karabolat’ın da desteğini alan Geoffrey Carvey kendisine destek olan herkese teşekkür etti.